Hekel aan racisten reden racistische vernielingen Dokkum

Miss_Merc had ons via de nieuws-submit te melden:

De vernielingen die eerder deze maand werden gepleegd aan het openbare Piter Jelles College in Dokkum hebben géén racistische achtergrond, terwijl het daar wel alle schijn van had. Zo werden op de ramen leuzen geklad als '666', 'WP' (White Power) en het getal '187'. Ook werden vier ruiten door ontploffingen volledig weggevaagd en werden alle sloten dichtgelijmd, zodat niemand het pand meer kon betreden.

De politie heeft inmiddels vier verdachten aangehouden: een 15-jarige inwoner van de gemeente Dantumadeel en drie Dokkumers van 15, 16 en 17 jaar. Zij hebben de bekend bewust een racistische tint aan de vernielingen te hebben willen geven om zodoende de schuld in de schoenen te kunnen schuiven van groepen racistische jongeren uit Dokkum en omgeving, waaronder nazi's en 'Lonsdalers'. De aangehouden verdachten hadden al langere tijd ruzie met de 'nazi's' en de 'Lonsdalers', en wilden hen zo in diskrediet brengen.

De verdachten worden naast de vernielingen aan de school ook verantwoordelijk gesteld voor het bekladden met hakenkruizen van een glasbak, vernielingen aan zeventien auto's, de gereformeerde kerk, muren in het centrum van Dokkum, een woning en het oude gemeentehuis. De totale schade bedraagt enkele duizenden euro's. Ze hebben inmiddels een beketenis afgelegd. Ook is gebleken dat de groep zich schuldig heeft gemaakt aan een tiental winkeldiefstallen en diefstal van twee fietsen.

Buiten een pesthekel aan extreem-rechts gaf een aantal van hen aan ook het Piter Jelles College te haten, wat mede gezien moet worden als reden voor de vernielingen. Justitie tilt zwaar aan de motivatie van de verdachten omdat ze met vooropgezette bedoelingen handelden.