Heldere vuurbal gezien boven Nederland

Donderdag is er door verschillende getuigen een grote bal van vuur gezien in het Nederlandse luchtruim. Het object was zeker drie tot vier seconden zichtbaar, en had een lange helder witte sleep.

Het object dat vermoedelijk een meteoor was, werd om 18:04 door verschillende mensen gezien. Een getuige uit 't Harde nam het object waar toen hij over de A28 ter hoogte van Elspeet reed. "Het was naar mijn idee te hoog in de lucht en ook te groot om een vuurpijl te zijn," aldus de getuige.

De 23-jarige ict-er werd verward door hetgeen hij zag. "Voor zover ik weet is een vallende ster meestal heel kort en vrij flauw te zien. Echter dit was zo helder en lang, zeker drie tot vier seconde, te zien dat ik begin te twijfelen wat het was," verklaart hij in het wetenschapsforum van Tweakers.

Het object werd rond dezelfde tijd ook gezien in Groningen. Een andere getuige zag het object boven Veldhoven. "Ik zat op een knal te wachten toen ik hem zag vallen, maar het bleef stil. Het was wel een gaaf gezicht," aldus de 27-jarige rij-instructeur.

Volgens commentaar van het KNMI zou het heel goed een meteoor geweest kunnen zijn. Een meteoor is een stuk ruimtesteen dat door wrijving met de atmosfeer verbrandt en helder oplicht.