Amsterdam: binnen vijf jaar rekeningrijden

Icoon Binnenlands nieuws Amsterdam wil binnen vijf jaar het rekeningrijden gaan invoeren. De gemeenteraad ging donderdag met het voorstel akkoord. Volgens wethouder Van der Horst is de heffing nodig omdat de situatie op de wegen in en om Amsterdam in 2010 af dreigt te gaan op een 'verkeersinfarct'. Het college van burgemeesters en wethouders hoopt dat de drukte in de spits zal afnemen door de maatregelen.

De raad vond een vaste heffing, die de VVD had voorgesteld, onvoldoende effect hebben om de problemen op te lossen. In plaats daarvan is gekozen voor een voorstel uit het Regionaal Verkeers- en Vervoerplan met een dynamische heffing. Hoeveel de weggebruiker betaalt hangt in dat voorstel af van het moment en de plaats waarop hij rijdt.

Volgens de wethouder is het niet zo dat Amsterdam door de maatregelen een slechtere concurrentiepositie zal krijgen, maar zorgt het dichtslibben van de wegen nu juist voor een slechtere positie.

Verladersorganisatie EVO denkt dat de gemeenteraad ver buiten zijn boekje is getreden. "Op dit moment bestaat er geen enkele wet in Nederland die gemeenten de bevoegdheid geeft om tol te heffen. In dit geval betreft het ook nog eens een rijksweg, waarover Amsterdam geen enkele zeggenschap heeft".