Brein: geen afname illegaal muziekaanbod

Icoon Digital nieuws Stichting Bescherming Rechten en Entertainment Industrie Nederland (Brein) heeft donderdag uit een analyse kunnen concluderen dat het aanbod van illegale muziek niet is afgenomen. Dit ondanks een intensieve campagne, waarbij aanbieders van illegale muziekbestanden via het uitwisselingsprogramma dat ze gebruiken een waarschuwing toegestuurd krijgen.

Tussen augustus en half november verstuurde Brein in totaal 162.428 waarschuwingen naar overtreders. Slechts eenderde van de verstuurde waarschuwingen komt ook daadwerkelijk aan bij de overtreders. Volgens directeur T. Kuik komt dit omdat de harde kern van aanbieders de waarschuwingen wegfiltert.

Overtreders worden nu door Brein opgespoord aan de hand van hun ip-adres. Omdat dit niet voldoende informatie is voor strafvervolging zit Brein nog met een probleem. Internetproviders weigeren namelijk persoonsgegevens van overtreders vrij te geven. Om de providers daar toe te dwingen volgt waarschijnlijk binnenkort een kortgeding.