PvdA wil door raad gekozen burgemeester

Icoon politiek binnenland nieuwsPvdA-leider Wouter Bos zal op korte termijn in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel indienen om de burgemeester voortaan te laten kiezen door de gemeenteraad. Het voorstel is een uitvloeisel van een referendum onder PvdA-leden, waarin deze zich uitspraken voor een door de raad gekozen burgemeester boven een rechtstreeks door het volk gekozen burgervader.

Het is echter de vraag in hoeverre het voorstel van Bos daadwerkelijk kans maakt om te worden aangenomen. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 hebben zich namelijk in het coalitie-akkoord uitgesproken voor de direct gekozen burgemeester, een voorstel waarvan met name D66-minister Thom de Graaff een warm pleitbezorger is. Het kabinet wil de direct gekozen burgemeester nog deze regeringsperiode mogelijk maken.

Bos zou volgens fractiegenoot Klaas de Vries onlangs hebben gedreigd af te treden indien zijn fractie tegen een grondwetswijziging zou stemmen die de regel schrapt dat de burgemeester door de Kroon benoemd wordt. De wijziging was overigens ook noodzakelijk voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, zoals de PvdA wil. Tegenstanders van de wijziging vrezen echter dat de coalitiepartijen met een gewone meerderheid voor de direct gekozen burgemeester kunnen kiezen. Voor de grondwetswijziging was een tweederde meerderheid nodig. Doordat slechts negen parlementariërs tegenstemden werd die meerderheid echter makkelijk gehaald.