Veel vrouwen betast in openbaar vervoerTokio

Bijna twee op de drie Japanse vrouwen tussen de twintig en dertig jaar zegt wel eens onzedelijk betast te zijn in de trein, metro of op stations in Tokio. Dit blijkt uit een onderzoek onder 632 vrouwen in de Japanse hoofdstad. Meer dan de helft van de betaste vrouwen gaf aan hier het afgelopen jaar meerdere malen het slachtoffer van te zijn geweest. Dit schrijft de Japanse krant Yomiuri vandaag.

Het is een serieus probleem in Tokio, wat vooral voorkomt in de spitsuren 's ochtends voor en 's avonds na het werk. Sommige vrouwen proberen te vluchten, of het betasten te stoppen door een klap te geven of te schreeuwen. Veel vrouwen laten het ook over zich heen komen, ze weten bijna niet beter.

De autoriteiten zitten echter niet stil. Zo bestaan er al een aantal jaren aparte treinstellen voor vrouwen in december. Dit omdat in deze maand het openbaar vervoer in Tokio vaak volzit met dronken lastpakken, op weg naar huis van een personeelsfeestje. Maar de vrouwen zijn het zat: ze willen de aparte treinstellen niet alleen in december, maar het hele jaar door.

Slechts weinig vrouwen in Tokio doen aangifte. Zij schamen zich of zijn bang dat hun verhaal niet serieus wordt genomen. Deze laatste gedachte is ook niet zo gek: hoewel daders tot zeven jaar gevangenisstraf of een forse geldboete kunnen worden veroordeeld, worden er maar weinig bestraft.