"Hand weigeren vorm van angst"

Icoon Algemeen nieuws Het weigeren een hand te geven aan een bewindsvrouw door de Tilburgse imam Salam*. Het zorgde voor de nodige opschudding in diverse gelederen van de Nederlandse bevolking, zo ook onder de users op FOK!. Niet alleen bij autochtonen, maar ook bij moslims was de verbazing alom.

Niet alleen zeer conservatieve moslims weigeren de hand van een vrouw. Ook orthodoxe joden mogen op basis van hun heilige boek een vrouw geen hand geven. Dat bleek uit een uitzending van NOVA. Voor beide groepen geldt: "Alles dat kan leiden tot gemeenschap tussen een vreemde man en vrouw is een zonde en dus verboden."

Volgens Meryam een 16-jarige mbo-studente, geheel gesluierd, is het niet geven van een hand heel normaal. Ze heeft dat geleerd bij haar koranlessen op de Arabische school. Mannen geeft ze nooit een hand en kijkt ze niet aan. "Dat mag niet van mijn geloof. Soms is dat wel lastig. Bijvoorbeeld in de les, als een leraar je iets vraagt."


Verdonk kreeg geen hand



Het weigeren van handen is een bekend verschijnsel bij veel vrouwelijke docenten en schoolleiders. Dit punt komt met name naar boven bij ouderavonden, waar zij het weigeren van de hand door streng gelovige vaders als vernederend ervaren. Velen vragen zich af wat nu de exacte reden is van deze weigering.

De uit Egypte afkomstige imam Mahmoud El Shershaby van de radicale Amsterdamse El Tawheed Moskee weet daar wel het antwoord op. Zo zegt hij: "In de islam is alles dat kan leiden tot gemeenschap tussen een vreemde man en vrouw een zonde en dus verboden. Ik geef ook alleen mijn eigen vrouw, zuster of moeder een hand. Andersom geldt precies hetzelfde." Volgens de iman is het juist een teken van respect dat imam Salam Verdonk de hand weigerde. Volgens hem had de minister dat moeten begrijpen. Hij vindt ook dat zij, als minister, dat had moeten begrijpen.

Er zijn veel moslims die het weigeren van de hand onzin vinden. Daarover zegt Shershaby: Zij zijn onwetend." Om deze houding kan imam Marzouk Oulad Abdellah, tevens docent aan de Islamitische Universiteit Schiedam, woedend worden. "Nergens in de koran staat letterlijk dat handen schudden tussen vrouw en man niet mag. De conservatieve imams baseren zich op uitspraken van de profeet, maar die zijn voor verschillende interpretaties vatbaar." Het zou gaan om de intentie.

Volgens religiedeskundige van het multicultureel instituut Forum Halim El Madkouri is dit gedrag van conservatieve moslims een vorm van angst. "De mannen zijn blijkbaar bang uit balans te raken als er vrouwen in de buurt zijn." Hij haalt in dit verband de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi aan, die onlangs de Erasmusprijs won. Mernisse is van mening dat niet de vrouwen, maar de mannen gesluierd door het leven moeten gaan. Dit omdat zij bang zijn zichzelf af te schermen en niet de ander.

_
* Ahmad Salam veroorzaakte al eerder flinke opschudding. Zo predikte hij dat mannen hun vrouw best met fysiek geweld terecht zouden mogen wijzen. Ook verkondigde hij eerder dat mannen niet moeten trouwen met vrouwen die buitenshuis werken, omdat die vrouwen daardoor ongehoorzaam worden. Samen zwemmen voor islamitische jongens en meisjes vond hij ook niet door de beugel kunnen. Hij werd niet vervolgd omdat de imam zich richtte tot Allah en niet tot zijn toehoorders.