Marsrover fotografeert regenwolken op Mars

De Mars Exploration Rover Opportunity heeft op Marsdag 269 een foto teruggestuurd waarop Mars met een bewolkte lucht te zien is. Bij blauwkleuring van de lucht lijkt het erg op de aardse lucht. Er lijken zelfs vogels rond te vliegen.


Wolken boven Mars (gecropped uit originele foto)

Niets is minder waar, zegt de NASA. De lucht van Mars is roodgekleurd door de grote stormen die altijd op Mars woeden. Soms is de lucht inderdaad blauw, maar dit is op de foto's nog niet voorgekomen. En hoewel er water op Mars geweest is en er aanwijzingen zijn dat dat er nog steeds is, is Mars momenteel voor zover bekend een dode planeet. De stippen in de lucht zijn waarschijnlijk dode pixels.

De Martiaanse wolken als deze, zouden op aarde "cirrus"-wolken genoemd worden. Deze wolken ontstaan in een gebied met sterke verticale opstijgende lucht. De ijsdeeltjes vallen uit elkaar, en zweven weg van de lokatie waar ze oorspronkelijk condenseerden. Hierdoor ontstaan de karakteristieke vlagen. Op de onderstaande foto is de zwart-wit versie te zien.Klik hier voor de grote foto.

Het wetenschapsteam dat de atsmosfeer van Mars bestudeert tijdens de missie, gebruikt de observaties om het gedrag van de wolken te bepalen in bepaalde seizoenen en op bepaalde tijden van de dag. Dit helpt ze een beter inzicht te krijgen in de processen van wolkenvorming.