'Hard optreden tegen 'lage uitingen' gewenst'

Tijdens een groot publieksdebat onder de titel 'Maastricht na Theo van Gogh' heeft de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA) gezegd dat het Openbaar Ministerie veel sneller moet optreden tegen uitingen ''die voor bepaalde groeperingen in de samenleving onacceptabel zijn''. ''Mensen wegzetten als achterlijk en hun god een varken noemen, daarop had een reactie van het OM moeten volgen, en dat is niet gebeurd. Als dat over mijn geloof gezegd was, had ik dat niet gepikt'', aldus de burgervader.

Volgens Leers is er van alles mis met de Nederlandse mentaliteit van ''alles moet kunnen.'' Nederland had al jaren geleden duidelijk moeten maken dat niet elk vrij woord acceptabel is, zo zei het voormalige CDA-Kamerlid. Leers voegde daar aan toe: ''Als dat was gebeurd, had de moslimgemeenschap het gevoel gehad er nog bij te horen.'' Wat Nederland volgens de CDA'er nodig heeft is leiderschap ''om grenzen op te leggen''. Het OM moet verder meer doen om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting te bewaken.

Aan het publieksdebat namen buiten Leers ook andere vertegenwoordigers van het Maastrichtse gemeentebestuur deel en leden van de Marokkaanse gemeenschap. Bestuurslid Hassan Es-Sadhi van de El Fahdmoskee in Maastricht vuurde zijn pijlen af op het journaille: ''De media zijn erop uit de islamitische gemeenschap in een kwaad daglicht te stellen.'' Hij kreeg bijval van autochtonesprekers, die de journalistiek verweten de stemmingmakerij door een klein en verwaarloosbaar deel van de samenleving onder een vergrootglas te leggen.

Volgens een autochtone spreker in de zaal staat de meerderheid van de Nederlanders ''niet achter Wilders, Fortuyn of anti-islamuitingen; De meerderheid wil gewoon vreedzaam met iedereen samenleven in dit land.''


Leers: niet elk vrij woord is acceptabel