A'dam: intolerantie niet meer tolereren

Amsterdam overweegt om het gescheiden schoolzwemmen voor jongens en meisjes te verbieden. Dat blijkt uit een vertrouwelijke nota van het Amsterdamse college waarop dagblad Het Parool de hand legde en die morgen naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

De nota gaat over de toenemende terreurdreiging en bevat voorstellen om de situatie in de stad te verbeteren. Hoofdpunt in het schrijven is om 'intolerantie niet langer te tolereren'. Het beleid van de afgelopen 20 jaar wordt onder de loep gehouden en gekeken wordt naar zaken waarvan men nu denkt dat daarin te veel wordt toegegeven aan wensen die indruisen tegen de gangbare normen in Nederland.

Naast het tegengaan van gescheiden schoolzwemmen wil het stadsbestuur bijvoorbeeld ook veel strenger optreden tegen 'onschuldige' pesterijen die joden moeten ondergaan wegens het dragen van een keppeltje. Verder moeten ambtenaren bij controles beter letten op afwijkend gedrag. Ook moet illegale (onder)huur nog harder worden aangepakt. Tevens moet meer gedaan worden aan de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven.

Op n punt is er in het stadbstuur onenigheid ontstaan. Een passage die PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb van Integratie wilde invoeren is geschrapt, tot onvrede van Aboutaleb. Het handelt over een passage waarin de overheid een taak wordt toebedeeld om de islam een plek te geven in de samenleving. Buiten Aboutaleb waren er vrijwel geen voorstanders te vinden in het college voor een dergelijk statement.