Duits protest tegen islamitisch terrorisme

In de Duitse stad Keulen zijn vandaag duizenden moslims de straat opgegaan om te demonstreren tegen islamitisch geweld. De Turks-Islamitische Unie en andere vertegenwoordigingen van de Turkse gemeenschap in Duitsland hadden tot de betoging opgeroepen. De organisatoren hopen dat er zo'n 20.000 deelnemers de straat opgaan. Regionale politici kondigden ook hun deelname aan, net als vertegenwoordigers van christelijke en joodse gemeentes.

Gisteren riep Bondskanselier Gerhard Schröder de Duitse moslims op om een grotere bereidheid tot integratie te tonen. ''Immigranten moeten zich duidelijk tot de Duitse rechtsorde en de Duitse democratische spelregels bekennen'', aldus de sociaal-democraat. Schröder wees daarbij expliciet naar de gebeurtenissen van de laatste weken in Nederland: ''Een democratie kan noch rechtsvrije ruimtes noch parallelle samenlevingen dulden. Tolerantie kan er in een democratie slechts zijn binnen duidelijk gedefinieerde grenzen'', zo zei de Duitse leider.

Ook de Duitse christen-democraten (CSU) riepen dit weekend alle islamitische burgers op zich sterker tegen islamitisch extremisme en terrorisme te keren. CDU-vice-voorzitter Schäuble haalde vandaag in een interview fel uit naar de gedwongen huwelijken van moslimmeisjes uit Duitsland. De jonge vrouwen worden door hun ouders voor korte tijd bijvoorbeeld naar Turkije gestuurd om daar te trouwen. ''Dergelijke praktijken zijn absoluut niet met het Duitse rechtssysteem verenigbaar'', aldus de Schäuble.