'Bij crisis meer macht naar de premier'

Bij een crisis zou de premier van Nederland meer macht moeten krijgen. Zo zouden alle diensten die nodig zijn voor het beheersen van de crisis direct door de premier moeten worden aangestuurd. Dit is de uitkomst van het tv-programma Het Nationale Kabinet. In het programma gaf een groep van negen oud-ministers en andere prominenten haar mening over drie belangrijke thema's; veiligheid, integratie en jeugd.

De groep van negen, onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius, deed in een manifest tien aanbevelingen aan de regering. Zo werd gesteld dat regels die extremisme en harde criminaliteit bestrijden, moeten worden aangescherpt. Het integratievraagstuk dient te worden teruggebracht naar buurtniveau, met meer aandacht voor de rol van de leraar, de politie-agent en de welzijnswerker. Ook werd er gepleit voor een sociale dienstplicht van een half jaar, voor alle Nederlanders jonger dan 25.

Het Nationale Kabinet bestaat uit de vroegere ministers Pieter Winsemius (VVD), Hans Dijkstal (VVD), Max van der Stoel (PvdA), Jan Terlouw (D66) en Roelf de Boer (LPF), lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra (CDA), voormalig Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), ex-parlementariër Eimert van Middelkoop (GPV) en Sadik Harchaoui, directeur van het multicultureel instituut Forum.