Dewinter: 'Multiculturele verhaal is naïef'

Icoon politiek buitenland nieuws Het Vlaams Blok moest vorige week noodgedwongen van de rechter haar naam wijzigen. Dit, omdat de partij schuldig zou zijn aan racisme. Inmiddels gaat de partij door het leven als het Vlaams Belang. Een nieuwe start, schone lei. In een uitgebreid interview met BN de Stem doet leider Filip Dewinter verhaal. Het ultieme doel: een onafhankelijk Vlaanderen.

De nieuwe partij houdt zeker niet in dat ze milder gaat worden, met name tegen ethnische minderheden. Dewinter: "Iedereen denkt nu dat we ons na de veroordeling zullen aanpassen. Maar we hádden ons programma al aangepast. Voor dat programma zijn we níet veroordeeld. Dat programma heeft ons nog maar enkele maanden geleden meer dan 24 procent van de stemmen opgeleverd"

Volgens Dewinter is het een kwestie van tijd dat de situatie in België gaat escaleren. "We moeten daarom heel erg duidelijk zijn. Het is een illusie om te denken dat de islam ingrijpend zal veranderen. Het is een veroveringsgodsdienst. Iemand die nog gelooft in het multiculturele verhaal is naïef. In Europa hebben we één permanente vijand: de islam", zo zegt hij. Hij vervolgt: "Kijk hier in Brussel goed rond. Loop door Antwerpen. In iedere garagebox een moskee en er zijn zelfs al mensen die wat Arabisch leren om in hun wijk mee te kunnen praten."

De tijd van praten, met elkaar in dialoog gaan is volgens Dewinter allang voorbij. België bevindt zich al op een hellend vlak. "In Antwerpen wordt al apart gezwommen. Jongens en meisjes. Vanwege de islam, ja. Is dat normaal in Vlaanderen? Ik zeg: nee. Hoofddoekjes passen niet in ons straatbeeld. Weet u, dat is een teken van verzet. Dat meen ik ja. Ach, we doen nu alsof het een oorlog tegen terrorisme is. Nee, zeg ik. het is een botsing tussen twee culturen, tussen twee beschavingen. Is geen probleem hoor, een andere beschaving. Maar je moet ze niet mengen."

België - Filip de Winter (Vlaams Blok)
Filip Dewinter


Hij vervolgt: "In Nederland hebben ze de spijtige gevolgen van die coctail nu aan den lijve ondervonden. Ik heb me een beetje verdiept in de islam. Spreek met deskundigen. Ik ben geen specialist, maar ik weet dat de islamieten altijd voor elkaar zullen kiezen en nooit voor het westen. We moeten uitkijken dat we een schijninburgering tolereren. We moeten het goed controleren."

De politicus benadrukt dat hij niet tegen godsdienstvrijheid is. Daar is Dewinter juist voor. Dewinter: "Sterker nog: daar pleit ik voor. Maar ook voor aanpassing. De islam is een erkende godsdienst. Prima. Maar het mag niet de overheersende godsdienst worden. Zeker niet in Vlaanderen. Jawel, ik maak nog mee dat er een onafhankelijk Vlaanderen is. Waarom niet? Kijk naar Tsjechië en Slowakije. Het vroegere Joegoslavië en de Baltische staten. Waarom zou dat hier niet lukken?"
_
Het hele interview.