'Huurbeleid minister Dekker ramp voor A'dam'

Icoon Binnenlands nieuwsDe nieuwe plannen van minister Dekker van VROM wat betreft het nieuwe huurbeleid kan voor Amsterdam uitlopen op een grote ramp. Door het nieuwe huurbeleid gaan de huurprijzen van een groot aantal woningen in Amsterdam flink omhoog.

Minister Dekker presenteerde vrijdagmiddag haar plannen om het woningaanbod te stimuleren. Onderdeel van deze plannen is het vrijgeven van een groot deel van de huren. In Amsterdam zitten nu nog vijf procent van de huurwoningen in de vrije sector, dat moeten er volgens minister Dekker binnen vier jaar 29 procent worden. Gevolg is dat de huurprijzen flink zullen gaan stijgen en dat veel woningen voor de huidige bewoners onbetaalbaar zullen worden.

Omdat bepaalde delen van de stad voor velen onbetaalbaar worden, zal er door de plannen volgens de huurdersvereniging Amsterdam een tweedeling in de stad ontstaan. Deze mening wordt gedeeld met wethouder Stadig van volkshuisvesting, die zich grote zorgen maakt. Stadig is teleurgesteld in minister Dekker, omdat Amsterdam altijd inkomensspreiding over de hele stad heeft willen bevorderen en dit met de nieuwe plannen niet haalbaar is. De gemeente Amsterdam zal de komende tijd in ieder geval haar best doen om de plannen te wijzigen en zal er bij de Tweede Kamer, die het beleid nog moet goedkeuren, op aandringen om het beleid te herzien.