Oudste man ter wereld (113) overleden

Nood-kloon had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn New York is gisteren Fred Hale Sr. op 113-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste man ter wereld. Hale overleed in zijn slaap in een verzorgingstehuis in Syracuse waar hij bijkwam van een longontstekeking, zo maakte zijn kleinzoon Fred Hale III bekend. Over 12 dagen zou hij 114 jaar zijn geworden.

Fred Hale Sr. werd op 1 december 1890 geboren. Hij werd geboren in New Sharon, Maine, toen er nog maar 43 sterren in de Amerikaanse vlag zaten. In 1910 trouwde hij. Hij bleef tot zijn 109de jaar wonen in zijn geboorte streek, waarna hij verhuisde om dichter bij zijn zoon Fred Jr, 82 jaar, te wonen. Hale ging 50 jaar geleden met pensioen bij de spoorwegen waar hij werkte bij de posterijen.

Toen hij 95 jaar was vloog hij naar Japan om een kleinzoon te ontmoeten die daar werkte bij de marine. Op de terugweg naar de Verenigde Staten maakte hij een tussenstop in Hawaii om nog even boogie-boarding te proberen. Op 103-jarige leeftijd schoof hij nog steeds zelf de sneeuw van het dak. Hale was ook recordhouder als de oudste chauffeur op aarde. "Toen hij 108 jaar was kon hij zich nog ergeren aan langzame rijders", aldus kleinzoon Fred Hale III. Op 5 maart 2004 werd hij door het Guiness Record boek erkend als de oudste levende man. Hij volgde de Spanjaard Joan Riudavets Moll op die op 114-jarige leeftijd overleed.


Fred Hale Sr. tijdens een van zijn vele verjaardagen

Hale werd in 1979 weduwnaar en drie van zijn vijf kinderen stierven eerder dan hij. Hij kreeg negen kleinkinderen, negen achterkleinkinderen en elf achter-achter klein kinderen. Hij wordt nu opgevolgd door de Duitser Hermann Dornemann die op dit moment 111 jaar oud is.