[update] Joodse man in Antwerpen vermoord

In Antwerpen heeft de politie extra manschappen de joodse wijk ingestuurd omdat daar vannacht rond 02:00 uur een joodse man in het hoofd werd geschoten. Er bestaan al enige tijd spanningen in de stad tussen de grote groepen joodse en Arabische minderheden. Overigens is onduidelijk of deze zaak een religieuze danwel racistische achtergrond heeft. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis en verkeert in acuut levensgevaar.

Het 24-jarige slachtoffer is een orthodoxe jood die zich ook zodanig kleedde. Hij heeft de Britse nationaliteit en kwam juist terug van de synagoge toen hij een kogel in het hoofd kreeg. Voorbijgangers zagen zijn lichaam in een plas bloed liggen. De man volgde godsdienstlessen in de synagoge en was daar ook werkzaam als vrijwilliger.

Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) in Nederland toont deze geweldsuitbarsting eens te meer aan dat wie herkenbaar is als jood de kans loopt daar ''hardhandig en nu dus ook levensbedreigend'' op te worden aangesproken. Volgens het CJO is dit gewelddadig incident er een in een reeks van openlijke geweldplegingen tegen joden in Antwerpen.

Update 18:12
Inmiddels is het slachtoffer aan zijn verwondigen overleden. Nog steeds is onduidelijk wat de achtergrond is van de gewelddaad. De man had 1.000 euro op zak die niet verdwenen waren, dus een roofmoord lijkt uitgesloten. Er zouden ook geen aanwijzingen zijn dat het motief van de schietpartij een religieus of racistisch aspect heeft.

Het Forum der Joodse Organisaties in BelgiŽ wijst er wel op dat het slachtoffer een herkenbare jood was - met een hoed, een baard en een lange zwarte jas - maar men wil geen overhaaste conclusies trekken alvorens een stelling in te nemen. ''We tasten volledig in het duister naar dader en motief en doen voorlopig geen speculaties'', aldus een woordvoerder.

De gedode joodse man laat vijf kinderen achter.


Het slachtoffer