'Voetbalclub moet kleedkamer voor iedereen openen'

Via de nieuws-submit werd ons het volgende gemeld:

De Noorse voetbalclub Rosenborg is door een nationale commissie die toeziet op gelijke behandeling van mannen en vrouwen op de vingers getikt voor sekse-discriminatie. De club moet voortaan ook vrouwelijke journalisten na een wedstrijd in de kleedkamer toelaten, of anders de mannelijke journalisten de toegang ontzeggen.

De club stond mannelijke verslaggevers toe om na afloop van een wedstrijd de kleedkamers te betreden, om zo de spelers te kunnen vragen om hun eerste reactie. Vrouwelijke reporters moesten daarentegen voor de deur blijven wachten tot de spelers aangekleed naar buiten kwamen. Nadat een aantal journalistes daarover hun beklag deden, werd daarover een onderzoek ingesteld.

"Vrouwen en mannen moeten dezelfde werkmogelijkheden hebben", reageerde Kristin Mile van de commissie voor gelijke rechten. "Wat Rosenborg doet, is illegaal, tenzij de club een heel goede reden aandraagt. Het gaat er ons niet om dat vrouwen de kleedkamer in moeten, maar dat alle mediavertegenwoordigers dezelfde mogelijkheden hebben."

Rosenborg beraadt zich nog over de te nemen stappen: óf de dames journalisten toelaten tot de kleedkamer óf de heren journalisten eveneens buiten laten wachten. Niet bekend is hoe andere Noorse sportclubs dit hebben opgelost, of dat dit probleem zich daar ook voordoet.