'Christelijk feest ruilen voor islamitisch'

In Duitsland hebben de Groenen (Die GrŁnen) een voorstel gelanceerd om een christelijke feestdag in te ruilen voor een islamitische. De partij, die samen met de SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) een regeringscoalitie vormt, meent dat zo'n publieke feestdag - bijvoorbeeld aan het einde van de vastenmaand ramadan - gewenst is.

Vice–fractievoorzitter StrŲbele van de Groenen zei dat ''juist zulke signalen nodig zijn'' met het oog op de aanslagen in Nederland. In Duitsland, waar op een bevolking van 82 miljoen circa 3,4 miljoen moslims wonen, wordt na de moord op Theo van Gogh en de daarop volgende onrust met angst en beven naar de situatie in Nederland gekeken. ''Komt de haat ook hier?'', kopte het conservatieve dagblad Bild afgelopen maandag nog. En de Berliner Zeitung schreef dat in Duitsland ''de haatgevoelens tegen de in meerderheid christelijke maatschappij'' groeiende zijn.

De SPD heeft laten weten weinig te zien in het voorstel van de Groenen. De grootste oppositiepartij, CDU/CSU, kraakte het voorstal zelfs keihard af.

Nederland
Volgens de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, Ayhan Tonca, zitten Nederlandse moslims niet op zo'n voorstel alhier te wachten. ''Ik denk ook niet dat het klimaat in West-Europa daar rijp voor is'', zei hij gevraagd naar een reactie.

Tonca erkent dat een door de regering erkende officiŽle feestdag van moslims een symbolisch gebaar kan zijn dat moslims er in Nederland helemaal bij horen. Probleem is echter dat andere godsdiensten dan zullen vragen waarom ook hun feestdagen niet officieel worden erkend. ''Je kunt veel beter in CAO's regelen dat moslims vrij kunnen krijgen op islamitische feestdagen'', zo meent de moslimvoorman.