Nieuw snelheidsrecord NASA-vliegtuig

De X-43A, het supersonische vliegtuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd. Het onbemande vliegtuig raasde dinsdag met een snelheid van maar liefst 11.000 kilometer per uur, oftewel bijna tien keer de snelheid van het geluid, door de lucht. Dit heeft de NASA bekendgemaakt.

De recordvlucht vond plaats in het beperkte luchtruim boven de Grote Oceaan, ten noordwesten van Los Angeles. Het betrof de laatste van drie tests van de NASA met vliegtuigen zonder piloot, het zogenoemde "Hyper-X programma". Het doel van dit programma was om een alternatief voor het aandrijven van ruimteschepen te vinden. In maart haalde de X-43A al eens een snelheid van 7700 kilometer per uur.

"Deze vlucht is een belangrijke mijlpaal en een grote stap voorwaarts voor de toekomstige mogelijkheden om stuwraketten te produceren voor het verzenden van grote en belangrijke ladingen in de ruimte, op een betrouwbare, veilige en goedkope manier", aldus Sean O'Keefe van de NASA.De X43-A heeft een zogeheten scramjetmotor. Deze motor verbrandt waterstof en haalt de daarvoor benodigde zuurstof uit lucht die met supersonische snelheid in de verbrandingsruimte wordt geperst. Het toestel wordt beschreven als tussenvorm van vliegtuig en raket.