Celstraffen tot drie jaar in zaak-Anja Joos

Chanty had ons via de nieuws-submit te melden:

In de zaak-Anja Joos heeft het gerechtshof in Amsterdam hoofdverdachte Mohamed G. vandaag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan ÚÚn voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De 19-jarige G. had eerder een celstraf van anderhalf jaar gekregen, waarna het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging. Vijf verdachten kregen zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur, twee anderen werden vrijgesproken.

In maart van dit jaar werd er nog zeven jaar celstraf geŰist tegen G., maar door een juridische blunder (het OM had geen alternatieve strafklachten tegen hem ingediend) kon de rechter G. toen maar achttien maanden cel geven. De hoogste straf (drie jaar cel) werd toen opgelegd aan Sa´d B, die "zonder terughoudendheid" de eerste trap zou hebben gegeven. De rechter achtte hem schuldig aan zware mishandeling, B. kreeg vandaag een aanzienlijk lagere straf: zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Anja Joos overleed op 6 oktober 2003 nadat zij op het Heinekenplein in Amsterdam in elkaar was geschopt. Twee medewerkers van supermarkt Dirk van den Broek meenden dat ze een blikje bier had gestolen. Nadat ze met de kassabon aantoonde dat ze haar blikje bier betaald had zou ze racistische opmerkingen naar de jongeren hebben gemaakt, waarna de jongens haar aanvielen en uiteindelijk doodschopten. De dood van Joos veroorzaakte grote beroering in Nederland, in een stille tocht liepen meer dan duizend mensen mee.