Onderzoek naar doden gewonde Irakees

wilco.wings had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Het Amerikaanse leger is bezig met een onderzoek naar een incident in Fallujah waarbij een gewonde Irakees door een Amerikaanse soldaat werd geŽxecuteerd. De Irakees lag gewond tussen vier opstandelingen, waarvan niet duidelijk was of ze leefden of dood waren. Toen het duidelijk werd dat ťťn van de Irakezen nog ademhaalde, schoot een Amerikaanse soldaat hem door zijn hoofd. Het hele incident werd afgelopen weekend vastgelegd door een cameraploeg van de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Volgens NBC hadden Amerikaanse soldaten de vijf gewonde opstandelingen in een moskee achtergelaten na een bestorming, zonder medische behandeling aan te bieden. Nadat er geruchten de kop op staken dat de moskee weer terugveroverd zou zijn, vielen andere militairen het gebouw binnen. Een soldaat merkte tijdens de inval dat ťťn van de 'doden' nog ademhaalde.

"He's fucking faking he's dead", schreeuwde de soldaat, waarna hij de Irakees door zijn hoofd schoot. "He's fucking dead now!" Volgens de NBC-cameraman die bij het incident aanwezig was, was de Irakees ongewapend. De video werd maandag op verschillende televisiestations over de hele wereld uitgezonden.

'Geen schandaal'
Dinsdag geÔnterviewde soldaten gaven tegenover Reuters aan dat ze het incident niet zien als een schandaal, maar als daad van iemand die onder grote druk stond.

"Ik begrijp waarom hij het deed. Er werd waarschijnlijk al dagenlang aan ťťn stuk door op hem geschoten. Er moet wel een onderzoek komen, maar er moet ook rekening gehouden worden met de omstandigheden", aldus een soldaat.

"Ik had de opstandeling ook neergeschoten. Twee keer in het hoofd. Je kunt die mensen niet vertrouwen. Er moet geen onderzoek komen; hij heeft niets fout gedaan", aldus een sergeant.


Op tv-beelden is te zien hoe de soldaat de Irakees door zijn hoofd schiet