Adviesorgaan ageert tegen Wilders

Icoon politiek binnenland nieuws Een van de ministers van Staat, Max van der Stoel, is van mening dat extreemrechtse jongeren een gevaar voor de Nederlandse samenleving vormen. Ook zou de politiek zich moeten keren tegen de in zijn ogen radicale ideeën van Geert Wilders. Van der Stoel is één van de belangrijkste adviseurs van de koningin.

Bij een aantal brandstichtingen in moskeeën worden momenteeel extreemrechtse of Lonsdale-jongeren verdacht. Ook zou op ultrarechtse websites wordt opgeroepen tot geweld. "Er staat geen neofascistische staatsgreep voor de deur, maar ik zie wel dat extreem rechtse groepen de boel verzieken. Brandende moskeeën laten spanningen op niet-tolerabele wijze oplopen. Dat brengt de verhoudingen tussen autochtonen en allochtonen wezenlijk in gevaar. Ik hoop van harte dat dit een hoge prioriteit krijgt in het regeringsbeleid", aldus van der Stoel.

Eerder dit jaar schreef de AIVD dat extreem rechts 'geen serieuze bedreiging voor de Nederlandse rechtsorde' vormt. Maar ook: "Extreem rechts kan echter nog immer, door het uitvoeren van radicale acties, de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen in Nederland verscherpen."

Van der Stoel heeft de politieke partijen opgeroepen zich scherp te keren tegen de radicale ideeën van het Tweede-Kamerlid Geert Wilders. "Hij richt zich rechtstreeks tegen de islam. Het is gevaarlijk als zo'n vijandigheid richtsnoer wordt voor het regeringsbeleid."