Amerikaans leger ontwikkelt eigen 'internet'

Scootmobiel, core en andromeda1968 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Pentagon is, in samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst NSA, al zes jaar bezig met het opzetten van een eigen 'internet'. Dit computernetwerk, dat luistert naar de naam 'Global Information Grid' (GIG), moet in de komende tien jaar worden voltooid. Daarna zal er nog zeker tien jaar nodig zijn om het systeem te perfectioneren. De totale kosten voor deze digitale krijgsmachtondersteuning zal naar verwachting zo'n 200 miljard euro bedragen. Volgens de New York Times zijn zes weken geleden de eerste netwerkverbindingen gelegd.

GIG moet volgens z'n ontwikkelaars "de oorlog van de toekomst grondig veranderen" en alle aangesloten legereenheden toelaten "vanuit Gods perspectief naar het slagveld te kunnen kijken". Het netwerk zal alle militairen die betrokken zijn bij operationele acties een exact beeld kunnen gaan geven van de posities en bewegingen van vijandelijke troepen. Hiermee moeten de nu nog vaak gescheiden informatiestromen van militaire en geheime inlichtingendiensten worden samengebracht tot één overzichtelijke database van gegevens, waarmee het dan mogelijk wordt dat "mariniers in een Humvee, in een ver land, middenin een stortbui hun laptops openen, beelden van een spionagesatelliet opvragen en het binnen seconden gedownload hebben"., aldus Peter Teets, een luchtmachtcommadant die een toelichting gaf op dit systeem.

In het verleden zijn er al twee keer eerder pogingen ondernomen om één informatienetwerk voor het leger te bouwen. Veertig jaar geleden al ontwikkelden wetenschappers van het Pentagon een systeem dat uiteindelijk mede er toe leidde tot het ontstaan van het huidige internet. Daarna werd er nog een 25 miljard dollar kostende opvolger ontwikkeld, die in 2003 gereed kwam, maar deze bleek bij de ingebruikname al weer hopeloos verouderd te zijn.