AIVD adviseerde radicale moskee niet te sluiten

Glowlogs had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Het is aan de Algemene Inlichtingen en VeiligheidsDienst (AIVD) te danken dat de radicale El-Tawheed moskee in Amsterdam Oud-West nog altijd open is. Uit onderzoek kwam het advies van de AIVD naar voren aan burgemeester Cohen om het gebedshuis niet te sluiten. Vorig jaar pleitte een meerderheid in de Tweede Kamer nog voor de sluiting van de moskee.

De moskee zou zelf genoeg hebben gedaan om extremistische elementen uit te bannen. Dit zou gebeurd zijn na maatschappelijke en politieke druk. Volgens de veiligheidsdienst zou het sluiten van de radicale moskee kunnen leiden tot een nieuwe ondergrondse beweging.

Salafistische invloed maakte El-Tawheed moskee radicaal
De imams in de El-Tawheed moskee en de moskee zelf zijn al enkele jaren omstreden. Onder meer vanwege het preken van haat, maar vooral vanwege de radicale islamitische stroming die zij aanhangen: het salafisme. Niet alleen de preken van imams vallen eronder, maar ook de verspreiding van literatuur.

Het salafisme streeft met name naar het herstel van de "zuivere islam", dit wil zeggen de islam zoals gepraktiseerd door de Profeet Mohammed en zijn eerste volgelingen. Het hedendaagse salafisme verschaft zicht op een nieuwe identiteit als 'zuivere moslim' en propageert daarvoor een eenvoudig recept. Het stelt namelijk dat men 'zuiver moslim' kan worden door al het 'onislamitische' uit het eigen leven uit te bannen en in bepaalde gevallen zelfs te bestrijden. Volgens de AIVD gedijt deze intolerante stroming nog altijd in diverse moskeeën en islamitische stichtingen.

De salafistische invloed komt grotendeels uit Saudi-Arabië, waar het als de officiële staatleer wordt beschouwd. Traditioneel kent dit land deze vorm van de islam, die gemakkelijk kan leiden tot radicale, intolerante opvattingen en anti-Westerse sentimenten. Toch signaleert de AIVD dat salafistische geestelijken zich op bepaalde punten gematigder opstellen dan ze voorheen deden, veelal door druk van buitenaf. Eerder rees al de vraag bij de AIVD of deze trend zal doorzetten.

Jarenlang was het zo dat middels het sturen van imams, het doorsluizen van geld via 'liefdadigheidsfondsen' werd geprobeerd in Nederland het salafisme aan de man te brengen. De AIVD heeft concrete bewijzen dat het Saudische ministerie van Islamitische Zaken geld aan deze personen en instellingen geeft, in het kader van de 'zendingsactiviteiten'. Een bekende extremistische islamitische organisatie was die van al-Haramain. Deze organisatie is niet alleen met de moskee verweven, maar ook met islamitische basisscholen en andere liefdadigheidsinstellingen.

In de El-Tawheed moskee werd dikwijls haat gepredikt. Daarnaast stelde de AIVD herhaaldelijk vast dat ze rekrutreerden voor de heilge islamitische oorlog, de Jihad. In de moskee werden gedurende vele jaren radicale (sterk anti-integratieve) opvattingen uitgedragen. Ook kwam het gebedshuis eerder dit jaar onder vuur te liggen door het uitbrengen van omstreden lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's.