CDA-congres eist bescherming van minima

Op een partijcongres in Utrecht heeft een meerderheid van de aanwezigen zich uitgesproken voor een resolutie die de Tweede-Kamerfractie van de partij oproept om bij nieuwe bezuinigingen de rekening bij de hogere inkomens neer te leggen. Volgens de uitspraak raakt de solidariteit 'in het vergeetboek' en zet de tweedeling in de samenleving zich verder door. De aangenomen resolutie was tegen de zin van de partijtop.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen meende dat de uitspraak van het congres onrecht deed aan het vele werk van de Kamerleden en de ministers van zijn partij. Volgens Verhagen is er alles aan gedaan om minima en ouderen zoveel mogelijk te ontzien. Het signaal om de positie van de laagstbetaalden goed in het oog te houden onderschreef de politicus wel.

Een oproep tot een noodzakelijke discussie over de hypotheekrente-aftrek werd op verzoek van de partijtop van het CDA uit de resolutie geschrapt. De aanwezige leden spraken zich wel op een ander punt tegen de fractie uit. Het congres riep op tot behoud van de kortdurende WW-uitkering. Verhagen had wat dit betreft liever gewacht op het standpunt van de vakbonden en de werkgevers, die zich voor april volgend jaar hierover zullen uitspreken.