'Palestijnse verkiezingen voor 9 januari'

De Palestijnen kiezen voor 9 januari volgend jaar een nieuwe president. Dit heeft premier Ahmed Qurei vandaag bekend gemaakt in Ramallah. De verkiezingen worden in overeenstemming met de Palestijnse grondwet gehouden. Daarin staat dat binnen zestig dagen na de dood of het vertrek van de president een opvolger moet worden gekozen.

Eťn van de belangrijkste kandidaten voor de opvolging van de donderdag overleden Yasser Arafat lijkt zijn partijgenoot Marwan Barghouti te zijn. Hij is de leider van de Fatah-beweging op de Westelijke Jordaanoever. Op dit moment zit Barghouti in een Israelische gevangenis een straf uit van vijf keer levenslang vanwege zijn betrokkenheid bij vier aanslagen op joodse doelwitten.

De nieuwe Palestijnse president moet zijn volk naar vrede gaan leiden. "De Palestijnen en de IsraŽli's hebben allebei recht om in vrede te leven. Als iedereen vastbesloten is, kunnen we op korte termijn de vrede realiseren", aldus Qurei. De Amerikaanse president Bush liet eerder vandaag weten te hopen dat behalve vrede ook een eigen Palestijnse staat tot de mogelijkheden behoort.