Rocklegende Cream weer bij elkaar

De legendarische rockband Cream, die in relatief korte tijd grote furore maakte in de tweede helft van de jaren zestig, komt weer bij elkaar voor een reunie.

De band, bestaande uit gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker, maakte vanaf 1966 grote indruk op zowel publiek als critici door vanuit een blues- en jazzperspectief een heavy en bij tijd en wijle psychedelische rocksound neer te zetten die latere generaties (hard)rockbands van grote inspiratie voorzag. Mede door hun geweldige live-reputatie, voorzien van knappe (maar soms ook ellenlange) improvisaties, verkreeg de band destijds de status van 'eerste supergroep ooit'. In krap vier jaar tijd brachten de heren zeven albums uit, die tezamen zo'n 35 miljoen keer over de toonbank gingen.

De laatste decennia werd er regelmatig gespeculeerd over een reünie van de band, waarbij vooral Eric Clapton, die als bandleider van Derek and the Domino's en vooral als solist grote successen kende, de boot afhield: "Alsjeblieft niet, dat lijkt me doodeng", was steevast zijn antwoord, als een verzoek tot hereniging van Cream ter sprake kwam.

Elf jaar geleden kwam Cream één keer kort bij elkaar, om in Los Angeles een aantal succesnummers live te spelen, maar daar bleef het toen bij, omdat volgens Clapton "...Baker en Bruce constant ruzie maakten." Toch schijnt Eric Clapton nu opnieuw te hebben toegezegd om met Cream enkele optredens te doen. Deze optredens zouden volgens enkele welingelichte bronnen volgend voorjaar moeten plaatsvinden in de Royal Albert Hall in Londen, Groot Brittannië.

Cream - live on stage
Cream live on stage: v.l.n.r. Jack Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton.