Ontkenning holocaust nekt Milli Görüs-jeugdleider

De Nederlandse afdeling van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs heeft de voorzitter van de jongerenafdeling, Mehmet Öztoprak, uit zijn functie gezet. Reden is dat Öztoprak in een artikel in vakblad De Journalist onder meer de vernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog (holocaust) ontkent. Öztoprak stelde dat hij niet gelooft dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn vermoord. Het zou er ''hooguit om een paar duizend'' gaan.

Volgens Öztoprak, die zeer gebrekkig Nederlands spreekt, heeft hij de uitlating niet zo gedaan. Milli Görüs-directeur H. Karacaer zegt dat het bestuur van de organisatie en Öztoprak gezamenlijk geoordeeld hebben dat het artikel de geloofwaardigheid van de voorzitter zo heeft aangetast ''dat het verstandiger is dat hij terugtreedt''.

De jongerenafdeling van Milli Görüs telt ongeveer duizend leden. Het bestuur van de Federatie Milli Görüs Nederland zegt zich naar aanleiding van dit incident zorgen te maken over het discussieklimaat binnen die afdeling. ''Ontkenning van de holocaust is niet alleen strafbaar, maar ook strijdig met het lidmaatschap van de Federatie'', aldus een verklaring. Het bestuur gaat nadenken over een scholingsprogramma voor de leidinggevenden en de leden van de jongerenafdeling.