'Hirsi Ali en Wilders doelwit terroristen'

Icoon Binnenlands nieuws De Tweede Kamerleden Hirsi Ali en Wilders waren de doelwitten van de twee vermeende terroristen die woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden. Dit meldt het NRC Handelsblad vandaag op basis van meerdere bronnen. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft nog geen commentaar gegeven op het nieuws.

De twee verdachten, de 22-jarige Ahmed Ismail A en de 19-jarige Jason W., wilden met deze daad de martelaarstatus verwerven. Zo had Jason W. zichzelf de strijdnaam 'Abu Mujahied Amrikie' gegeven.

Hirsi Ali en Wilders zijn de afgelopen tijd diverse malen met de dood bedreigd, onder meer omdat ze zich zeer kritisch ten opzicht van de islam hebben uitgelaten. Zo verscheen een maand geleden op de website van Indymedia een moordposter van Wilders. Nog geen week later verscheen een video van Jama'at Al-Tawheed Wal Jihaad, waarin hem en Hirsi Ali werden verteld dat ze worden vermoord. De in het lichaam van Van Gogh vastgestoken brieven waren onder meer gericht aan Wilders en Hirsi Ali.

Hirsi Ali wordt wegens aanhoudende bedreigingen sinds twee jaar bewaakt. Ook Wilders krijgt zware persoonsbeveiliging na de vele bedreigingen aan zijn adres, waardoor het werken hem nauwelijks nog mogelijk wordt gemaakt.