Sinterklaas weer in Nederland

Sinterklaas brengt weer een bezoek aan Nederland. Vandaag komt hij met zijn Pieten om 12.00 uur aan in Alkmaar en hij zal blijven tot en met zes december, de dag waarop hij jarig is. Nederland viert echter zijn verjaardag al op vijf december, waarbij de Goedheiligman traditioneel ˇns voorziet van cadeaus, in plaats van andersom.

Als de Sint komende weken Apeldoorn aandoet, krijgt hij overigens enkele Bodyguard-Pieten aan zijn zijde. Dit om de Spaanse kindervriend te beschermen tegen agressieve jongeren in deze stad. Vorig jaar werd Sinterklaas lastig gevallen, bedreigd en werd zijn mijter afgepakt. Ook werd er geprobeerd aan zijn baard te trekken. De Pieten dragen een pantalon, een jasje en de beveiligingsspeld, en hebben een zendertje mee.

Verlanglijstje kinderen
Onderzoek wees overigens uit dat kinderen niet per se zitten te wachten op cadeaus die op hun verlanglijstje staan. De gezellige avond en de spanning van het openmaken van de cadeaus is belangrijk dan ook daadwerkelijk te krijgen wat ze vragen. Zo hebben kinderen liever tien kleine cadeaus dan twee grote.

Wie de intocht van Sinterklaas wil bijwonen kan afreizen naar Alkmaar. Wie het liever thuis wil zien, kan zich rond 12.00 uur voor de televisie nestelen met pepernoten en chocolademelk. De NPS zendt op Nederland 2 een integrale registratie uit van de aankomst van de kindervriend.

Sint
De stoomboot komt dit jaar aan in Alkmaar.