O. wilde 'Nederlandse stad opblazen'

De afgelopen maandag vrijgelaten 37-jarige Hassan O. uit Utrecht, die vastzat op verdenking van terrorisme, zou plannen hebben gesmeed om een grote stad in Nederland op te blazen. Maar liefst 50 zelfmoordenaars zouden deze massavernietiging hebben moeten bewerkstelligen. De AIVD hoorde van dit plan toen zij op 6 juli een telefoongesprek aftapten van Hassan O. met de Irakees Mohamed T. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de uitlatingen van de man waarschijnlijk niet meer dan 'grootspraak' geweest.

Hassan O. werd op 26 september aangehouden na alarmerende berichten van de AIVD. Hij zou explosieven hebben vervoerd en in bezit hebben gehad. Verder blijkt uit AIVD-info dat Hassan en Mohamed T. op 2 juni in Den Haag foto's maakten van onder meer de Amerikaanse en Britse ambassade, de Tweede- en Eerste Kamer en Paleis Noordeinde. Volgens O. waren die foto's alleen bedoeld als kiekjes voor de familie van Mohamed in Irak. De twee behoren overigens niet tot de vier die in eind juli werden gearresteerd wegens het filmen van objecten in onder meer Den Haag.

De advocaat van Hassan vermoedt overigens dat zijn cliŽnt nu is vrijgelaten ''om te kijken wat er gebeurt''. De raadsman voegt toe dat hij nooit heeft beweerd dat justitie een grote blunder zou hebben gemaakt met de aanhouding van O. Uit zijn dossier kan bovendien geconcludeerd worden dat O. geen medestander is van ons systeem. Justitie heeft volgens de advocaat echter geen ernstige bezwaren tegen O. kunnen voorleggen na onderzoek.

Zie ook: Utrechtse terreur-verdachte zocht troost in islam.