PvdA: Kabinet onderschat radicale islam

De PvdA vindt dat het kabinet het islamitisch radicalisme nog steeds onderschat. PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren in het debat over de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh zich althans niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat het kabinet doet voorkomen alsof het om een ''integratieprobleem op polderformaat'' gaat. Volgens Bos betreft de radicale islam echter een internationaal georganiseerde en gefinancierde politieke beweging.

Bos juichte de voorstellen die het kabinet gisteren deed wel toe en toonde zich bereid werkelijk ''elke suggestie op te pakken die ertoe kan bijdragen dat we grip krijgen op dit gevaar.'' De maatregelen van het kabinet tegen de radicale islam beogen onder meer: extra geld voor de AIVD, extra middelen voor het beveiligen van personen en objecten en mogelijkheden om radicale moskeeën te sluiten of haatzaaiende imams te weren of uit te zetten. Ook wil het kabinet personen met een dubbele nationaliteit die zich schuldig maken aan terroristisch geweld, hun Nederlanderschap ontnemen.

Extra maatregelen
In de Kamer pleitten gisteren vrijwel alle fracties voor aanvullende maatregelen. Het CDA wil maatregelen als op internet vanuit Nederland haatzaaiende of opruiende teksten worden gepubliceerd. De PvdA wil imams uit het buitenland over drie jaar geen verblijfsvergunning meer geven. GroenLinks wil een betere beveiliging van personen die het risico lopen dat er een aanslag op hen wordt gepleegd. Op de éénmans-fractie Ali Lazrak na stemde de hele Kamer in met met een LPF-voorstel dat haatzaaien en geweldsoproepen via buitenlandse radio- en televisiezenders moet tegengegaan. Het kabinet moet bekijken of zenders die zich daaraan schuldig maken, kunnen worden geweerd uit Nederland.