Mohammed B. tot 21 oktober afgeluisterd

Hidden en EdwinB-RDam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Uit de feitenconstructie die minister Donner en Remkes naar de Kamer hebben gestuurd, blijkt dat de mobiele telefoon van Mohammed B. tot 21 oktober werd afgeluisterd. Twee weken voor de moord op filmmaker Theo van Gogh stopte het OM met het aftappen.

Op 9 augustus werd door justitie een begin gemaakt met het aftappen van zijn mobiele telefoon nadat het aftappen van het telefoonnummer van het huisadres van B. weinig succesvol was. In zijn huis aan de Marianne Phillipsstraat 27 in Amsterdam vonden regelmatig bijeenkomsten van radicale moslims plaats. Met het afluisteren van B.'s mobiele telefoon werd gestopt nadat hij deze niet meer gebruikte.

Tevens kwam uit de stukken naar voren dat Mohammed B. op 29 september nog is aangehouden. Nadat hij een proces-verbaal kreeg wegens zwartrijden in het openbaar vervoer zorgde hij voor overlast. Bij zijn aanhouding werden door de politie papieren in beslag genomen met daarop tal van telefoonnummers en e-mailadressen. Deze informatie werd vervolgens aan de AIVD doorgespeeld. Uit deze gegevens blijkt dat de meeste contacten van Mohammed B. bekenden zijn uit het Hofstadonderzoek, waarbij het gaat om een netwerk van radicale moslims.