Aanslag moskee Venray verijdeld

In Venray heeft de politie vannacht na een tip twee mannen aangehouden die van plan waren een aanslag te plegen op de moskee aan de Kiosk. De politie werd getipt dat er een aanslag op de moskee in voorbereiding was en patrouilleerde daarom ter plaatse.

De twee aangehouden mannen, 20 en 23 jaar oud, hadden molotovcocktails in hun auto liggen. Ze zijn bekenden van de politie en vaker betrokken geweest bij geweldsdelicten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op 7 november werden in Huizen al drie mannen aangehouden van 19, 25 en 26 jaar oud die van plan waren de An-Nasr moskee in de brand te steken. En in Rotterdam werd een 19-jarige inwoner opgepakt die een brandend voorwerp naar een moskee gooide. Die laatste verklaarde onder invloed van drank tot zijn daad te zijn gekomen.

Hulp van kerken
Algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat als de golf van aanslagen op moskeeŽn en moslimscholen voortduurt, kerkleden zich geroepen moeten voelen om mee te helpen met de beveiliging van islamitische gebedshuizen en scholen. ''Dat zou een ongelooflijk belangrijk teken zijn'', zei hij vandaag. Volgens Plaisier moeten plaatselijke kerken zich er verantwoordelijk voor voelen dat moslims in Nederland in vrede kunnen leven: ''Daarom moeten christenen moslims te hulp komen en omgekeerd.''

De recente aanslagen op kerken zouden volgens Plaisier wel eens wraakacties kunnen zijn voor die op islamitische doelen. ''Sommige moslims vereenzelvigen het Westen met het christendom. Het idee dat Europa christelijk is, is niet uit de hoofden van sommige mensen te krijgen'', aldus Plaisier.

Utrecht
In Utrecht werd vannacht een brandje ontdekt in de Blijde Boodschapkerk. Agenten ontdekten het vuur nadat ze tijdens hun surveillance een stil alarm zagen afgaan. Aan de achterzijde van de kerk was een ruit ingeslagen en binnen woedde een klein brandje. De politie vermoedt opzet maar kan nog niets zeggen over daders en motieven.

In Veendam hebben onbekenden vannacht een moskee en het gemeentehuis beklad met racistische leuzen en tekens. Op beide gebouwen zijn onder meer hakenkruisen en white-power-tekens aangebracht.