Positie minister Remkes onder vuur

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister Remkes van Binnenlandse Zaken ligt onder vuur nu gebleken is dat informatie van de AIVD bij extremistische moslimgroepen rond Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, terecht is gekomen. Het nieuws van de uitgelekte informatie kwam bovenop een vermeende ruzie tussen Remkes en collega-minister Donner (Justitie). Remkes verweet Donner niet ver genoeg te willen gaan bij het aanpassen van wetten aan de terreurdreiging.

De uitspraken in het NRC Handelsblad gisteren leidden tot afkeuring bij verschillende politieke partijen. 'Ongepast', oordeelden D66 en GroenLinks, die van mening zijn dat het kabinet eensgezindheid moet uitstralen. Vandaag werd de vermeende ruzie door verschillende leden van het kabinet, inclusief de beide hoofdrolspelers, ontkend. Volgens Remkes zijn zijn uitspraken in het interview ''wat ongelukkig bij elkaar gezet'. Hij stelde dat er 'geen streep licht' zit tussen de opvattingen van hem en zijn collega. Donner noemde de berichtgeving 'buiten proportie'.

De Tweede Kamer houdt morgen een spoeddebat over de moord op Theo van Gogh. Vooraf zullen Donner en Remkes de Kamer een brief hierover sturen.