'Syriër betrokken bij moord op Van Gogh'

De Volkskrant schrijft vandaag dat de Nederlandse justitie jaagt op een Syriër die al langere tijd in Nederland verblijft. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Theo van Gogh en is mogelijk de spil van een aantal veronderstelde terroristencellen die in Nederland actief zijn. Hij zou bovendien in contact hebben gestaan met vier radicale moslims die in Nederland vastzitten op verdenking van terrorisme.

De Syriër wordt naast de betrokkenheid bij de moord op Van Gogh ook verdacht achter de doodsbedreiging van Kamerlid Geert Wilders te zitten en betrokken te zijn bij de voorbereiding van aanslagen op onder meer de Tweede Kamer en de kerncentrale in Borssele. In verband met die laatste zaak pakte justitie afgelopen zomer Samir A. op, een 18-jarige Amsterdammer. Deze Samir A. is weer een bekende van moordverdachte Mohammed B.

De twee personen (20 en 23 jaar) van Marokkaanse komaf die het afgelopen weekeinde werden aangehouden op verdenking van het bedreigen van politicus Geert Wilders met de onthoofdingsvideo, zouden ook zijn aangestuurd door de gezochte Syriër. Gisteren werd in deze zaak nog een andere verdachte aangehouden, een 20-jarige Amsterdammer. Van de twee die dit weekend werden gearresteerd is gisteren de voorlopige hechtenis met 10 dagen verlengd.