Irak kondigt noodtoestand af

Icoon Irak nieuws In Irak is vandaag de noodtoestand afgekondigd door de Iraakse interimregering. Enkel het noorden van Irak, dat onder Koerdisch gezag staat, valt hier niet onder. De noodtoestand zal voor zestig dagen gelden, aldus een woordvoerder van premier Allawi.

Wat de concrete maatregelen zijn, die gepaard gaan met de afkondiging, is niet bekend. Daarover zal morgen meer bekend worden gemaakt. Met het oog op de verkiezingen op 27 januari in Irak zet de interimregering alles op alles om het land stabiel te krijgen. Momenteel lijkt het nog verre daarvan. Zo werd eerder vandaag bekend dat rebellen 22 agenten hebben gedood. Gisteren vielen in het nabijgelegen Samarra minstens 34 doden bij diverse aanslagen en vuurgevechten. Die aanslagen zijn opgeëist door de terreurbeweging van de Jordanïer Abu Musab al-Zarqawi.

De woordvoerder van Allawi wilde niet zeggen of de afkondiging van de noodtoestand te maken heeft met het naderende slotoffensief van de Amerikaans-Iraakse legermacht in het rebellenbolwerk Fallujah.