Van Agt haalt uit naar Balkenende en Wilders

FrankR had ons via de nieuws-submit te melden:

Voormalig CDA-premier Van Agt heeft aan tafel bij Buitenhof uitgehaald naar premier Balkenende (CDA). Hij verwijt hem dat hij de VS inzake Israël veel te blindelings volgt. "Als enige land ter wereld staat in onze grondwet dat we ons voor het internationale recht moeten inzetten, maar dat gebeurt niet." Van Agt vindt dat Balkenende naar de wet moet handelen.

Van Agt zou liever zien dat door Balkenende het lot van de Palestijnen meer wordt aangetrokken. "Hij gedraagt zich nu even dom als ik eind jaren 70." In de jaren 70 ging Van Agt er van uit dat er met het beleid van Israël niets mis was. Door het optreden van Balkenende inzake Israël is Van Agt naar eigen zeggen teleurgesteld in zijn partij.

Zo kan Van Agt niet begrijpen dat premier Balkenende zijn Israëlische ambtegenoot Sharon heeft uitgenodigd voor een officieel bezoek. Het Internationaal Gerechtshof, "dat nota bene in Den Haag zetelt", heeft onlangs zijn beleid veroordeeld. De bouw van de veiligheidsmuur op Palestijns gebied is onwettig genoemd.

Ook over de laatste rustplaats van Arafat heeft de oud-CDA-leider een duidelijke mening: "Hij moet in Jeruzalem worden begraven." Israël heeft al gezegd dat dit niet zal gebeuren.

Van Agt is ook uit de Burke Stichting gestapt nadat bekend werd dat directeur Bart Jan Spruyt samen met oud-VVD'er Wilders een rechts-conservatieve partij zal gaan oprichten. In de ogen van Van Agt is Wilders te reactionair en te militant.