Onderzoek onthult versierritueel van de man

Icoon opmerkelijk nieuwsMannen die een vrouw willen versieren zenden signalen uit die lijken op de manier waarop mensapen hun partner proberen te verleiden. Dat is de conclusie van een gezamenlijk onderzoek van een Oostenrijkse en Amerikaanse universiteit, zo meldt de Sunday Times.

Bij het onderzoek werden mannen in de leeftijd van 21 tot 34 jaar gevolgd tijdens een avondje stappen. Na observatie bleek dat het 'dominante mannetje' een serie zeer herkenbare signalen geeft om indruk te maken op een 'begeerlijk vrouwtje'. Zo geeft hij zijn vrienden plaagstootjes in de ribbenkas en slaat ze joviaal op de schouders om aan de vrouw te laten zien dat hij de sterkste is. Daarnaast maakt hij 'ruimtebewegingen', zoals het uitspreiden van de armen op rugleuningen. In een half uur tijd maakt hij negentien van dit soort bewegingen en kijkt hij dertien keer of de begeerde vrouw ze wel heeft opgemerkt. Mannen die geen poging durfden ondernemen deden dit veel minder vaak.

Een man die een vrouw aan een naburig tafeltje wil versieren zal vaak zijn gezicht strelen op de plaats waar zijn baard zit. Daarmee wil hij volgens de onderzoekers de aandacht vestigen op zijn gelaatstrekken. Wanneer na dit inleidend ritueel een gesprek wordt aangeknoopt slaat hij zijn armen over elkaar en laat hij zijn schouders zakken.

De bekende antropoloog Desmond Morris heeft enthousiast op het onderzoek gereageerd. Volgens hem geeft het een goed beeld van het echte leven. Daarnaast is de uitkomst van het onderzoek bijzonder bruikbaar voor vrouwen. Ze kunnen aan de hand van de rituelen een versierpoging al van verre aan zien komen.