8 Fransen gedood door leger Ivoorkust

DrWolffenstein en scrumple hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Bij een bombardement dat werd uitgevoerd door vliegtuigen van het regeringsleger van Ivoorkust zijn zaterdag acht Franse militairen om het leven gekomen. Bovendien raakten 23 militairen gewond. Dit hebben de Verenigde Naties en de Franse regering gemeld. Later op de dag ontstonden er hevige gevechten in en om de havenstad Abidjan tussen Franse troepen en aanhangers van de regering.

Na het fatale bombardement op de Franse basis in Bouakť heeft het Franse leger keihard teruggeslagen door de Ivoriaanse toestellen te vernietigen. Franse Mirage gevechtsvliegtuigen deden dit nadat de twee Ivoriaanse Sukhoi-toestellen weer geland waren op het vliegveld van de hoofdstad Yamoussoukrou. Hierdoor ontstonden onder andere in Abidjan relletjes.

Het regeringsleger is sinds donderdag bezig aan bombardementen op stellingen van de rebellen die het noorden van Ivoorkust in handen hebben na een mislukte staatsgreep in 2002. De aanleiding van de golf van geweld is dat de rebellen vorige week stopten met een afgesproken ontwapening.

Na de coup verklaarde president Ghagbo de rebellen de oorlog, maar uiteindelijk werd toch een wapenstilstand bereikt. Er zitten momenteel 10.000 Franse soldaten en VN-soldaten in Ivoorkust om dat staakt-het-vuren te bewaken. Naar verwachting zullen deze soldaten snel meer bevoegdheden krijgen om een burgeroorlog te proberen te voorkomen.