[update] Submission wordt niet herhaald

De regionale tv-zenders TV Noord-Holland en TV Utrecht willen komende dinsdag, de dag dat filmmaker Theo van Gogh gecremeerd wordt, de film Submission uitzenden: het omstreden filmpje, waarin Ayaan Hirsi Ali samen met Van Gogh geweld tegen moslim-vrouwen aan de kaak stelde.

Van Gogh noemde zijn film deze zomer zelf een "pamflet-achtige film". Er worden vier mishandelde vrouwen afgebeeld in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden tekstfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd. ''Het draait allemaal om een dialoog met Allah. Hirsi Ali komt niet in beeld. Haar stem is wel te horen in een traditioneel islamitisch gebed'', aldus de filmmaker in augustus. De titel van de film, Submission, stond voor 'overgave aan Allah'. Moslimorganisaties in Nederland veroordeelden indertijd het filmpje. Men vond het een nodeloze provocatie die tot niets zou leiden.

Het filmpje was speciaal gemaakt voor het VPRO tv-programma Zomergasten waarin Hirsi Ali te gast was, en werd daarin ook vertoond. De VPRO zegt de film niet zelf te willen heruitzenden, althans niet als losstaand item.

Toestemming
TV Noord-Holland en TV Utrecht wachten nog op toestemming van VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Zij moet haar goedkeuring verlenen aan de hervertoning. Naar aanleiding van de uitzending deze zomer namen de bedreigingen aan het adres van Hirsi Ali fors toe. Ook van Gogh werd bedreigd, en kreeg politiebewaking.

De regionale omroep TV West heeft laten weten niets te zien in een vertoning op haar zender. De redactie van de zender zegt de veiligheid van haar personeel belangrijker te vinden dan het statement in de film. Hoofdredacteur D. Binnendijk van TV Noord-Holland ziet dat bezwaar niet en beschouwt de uitzending als een eerbetoon aan de vermoorde Theo Van Gogh.

Update 22:19
RTV Utrecht en RTV Noord-Holland hebben, ''na intensief overleg'', laten weten af te zien van uitzending. Hoofdredacteur Binnendijk van TV Noord-Holland wilde niet verder ingaan op de vraag waarom hij de uitzending niet doorzet.

Ook het Stedelijk Museum, dat Submission zaterdag in de Museumnacht wilde vertonen, doet dat nu angst voor te veel commotie. Bovendien liet het museum weten dat het de veiligheid van de bezoekers niet kan garanderen.

-
Submission op de VPRO Zomergasten-site.