Veel doden bij bomaanslagen in Irak

Icoon Irak nieuws In de Iraakse stad Samarra zijn zaterdag zeker 37 mensen om het leven gekomen door een golf van geweld. Bij de ontploffing van vier autobommen en bij diverse gevechten raakten bovendien nog zeker 62 mensen gewond. Dit heeft de Iraakse politie zaterdag verklaard. De acties waren vooral gericht tegen de Iraakse politie.

De eerste autobom ging af voor het gemeentehuis. Kort daarna, terwijl de hulpverlening voor de slachtoffers van de eerste explosie net op gang was gekomen, explodeerde een tweede autobom. Hierdoor kwamen 23 mensen om het leven, waaronder negen politieagenten. Bovendien raakten veertig mensen gewond, waaronder de burgemeester van Samarra.

"Ik zag een auto naar het gemeentehuis toe rijden", aldus een ooggetuige. "Toen de politie de auto stopte, explodeerde die."

De derde explosie kwam een half uur later en was gericht tegen een Amerikaans konvooi dat op weg was om hulp te bieden aan de slachtoffers van de eerste twee aanslagen. Hierbij raakten alleen een paar mensen gewond.

Gelijktijdig met de derde aanslag werden er op drie plaatsen in de stad aanvallen uitgevoerd op politieposten, waardoor vier politieagenten om het leven kwamen en er zeventien gewond raakten. Bovendien werden tien agenten gevangen genomen. Om 12.30 uur ramde een vierde auto gevuld met explosieven een politiepost. Hierbij kwamen nog eens tien agenten om het leven en raakten er vijf gewond.