Boeken van reizen via internet populairder

Boboga had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws Nederlanders boeken hun reizen steeds vaker via internet. Nu wordt de helft van alle reizen via internet geboekt, terwijl dat in 2003 nog 35% was. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van accountantsbureau Deloitte. Deliotte onderzoekt jaarlijks het reisgedrag van de Nederlandse consument.

Door de enorme groei van het boeken via internet verliezen de reisbureaus snel terrein. In 2003 werden 41% van alle reizen via een reisbureau geboekt, maar dit jaar is dat nog maar 29%. Consumenten blijken zich ook liever via het internet te informeren dan via een reisbureau; 80% van de 3.300 mensen die werden ondervraagd gaf aan via internet informatie gezocht te hebben, terwijl slechts 11% hiervoor naar het reisbureau is gegaan.

Het is opvallend dat de consument wel vaak zijn reis boekt op dezelfde manier als de informatie werd verzameld. Van de mensen die hun informatie van het internet halen, blijkt ook 64% later via internet te boeken. Voor de reisbureaus ligt dit percentage zelfs op 91%.

Voor de consument zijn snelheid en gemak de belangrijkste argumenten om via internet te boeken. Maar dit is niet het enige probleem volgens Onno Oldeman, de verantwoordelijke voor het onderzoek. "Het reisbureau kan ook qua kosten niet op tegen het veel goedkopere internet. Zo zijn de boekingen voor de reisorganisaties via de reisbureaus vier maal duurder in vergelijking tot boekingen via de virtuele weg."