Kabinet gaat strijd met extremisme aan

Icoon politiek binnenland nieuws Het kabinet heeft 'de oorlog verklaard' aan terrorisme. Volgens Zalm kunnen de nieuwe ontwikkelingen binnen het moslimextremisme, waarbij extremisten religieuze gedachten 'vertalen naar moord en doodslag', absoluut niet getolereerd worden. De vice-premier zei dit vrijdag na afloop van de ministerraad. Bovendien noemde hij de moord op Theo van Gogh een 'aanval op de rechtsorde'.

Het kabinet zal volgens Zalm extra geld uittrekken voor uitbreiding van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Ook zullen de opsporingsmogelijkheden uitgebreid worden.

Volgens de vice-premier zal het kabinet bovendien nagaan of geweld gebruikende radicale moslims voldoende aangepakt kunnen worden binnen de huidige wetgeving. Zo zal minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gaan onderzoeken of de Nederlandse nationaliteit van mensen met een dubbele nationaliteit afgepakt kan worden als die een ernstig geweldsmisdrijf plegen.

Het kabinet heeft ook gesproken over een eventuele aanpak van de controversiële El Tawheed moskee in Amsterdam. De moskee kwam al eerder in opspraak door onder andere het prediken van haat en het verspreiden van anti-homo lectuur, maar ook Mohammed B, verdachte van de moord op Van Gogh, kwam er regelmatig.

Zalm benadrukte verder dat niet alle moslims afgerekend mogen worden op de daden van een 'kleine radicaliserende groep'. Daarom zal het kabinet ook in gesprek blijven met moslimsorganisaties, in de hoop de radicalisering samen aan te kunnen pakken.