Ehud Barak wil weer premier worden

De voormalige Israëlische premier Ehud Barak heeft in een persbericht laten weten dat hij weer graag leider van de Arbeidspartij wil worden en zo bij de volgende verkiezingen meedingen voor het premierschap. Door hooggeplaatste functionarissen van de Arbeidspartij wordt de comeback-poging bekritiseerd. Barak maakte tijdens zijn premierschap van 1999 tot 2001 veelvuldig fouten. In zijn verklaring zegt Barak: "Ik doe dit uit verantwoordelijkheidsgevoel voor Israël. Wij moeten Israël weer op het juiste spoor krijgen."

Vervroegde verkiezingen zitten in de lucht nadat premier Ariel Sharon zijn parlementaire meerderheid eerder dit jaar kwijtraakte toen ultranationalisten zich uit de coalitie terugtrokken uit protest tegen zijn plannen voor een terugtrekking uit de Gazastrook. Eind van deze maand zal de Arbeidspartij beslissen wanneer er interne verkiezingen over het partijleiderschap worden gehouden. Barak zal het in deze verkiezingen moeten opnemen tegen de zittende partijleider Shimon Peres welke hoopt door zijn steun aan het Gaza-plan van Sharon aan de regering te kunnen deelnemen.

Volgens Ephraim Sneh, een vooraanstaand partijlid, is de Arbeidspartij nog steeds herstellende van de door Barak gemaakte 'kolossale fouten'. "Ik vind dit een arrogante, onbeschaamde en immorele daad. Vier jaar lang heeft hij niets gedaan, niet voor het land, niet voor de samenleving en niet voor de partij."

Barak is ondermeer bekend geworden door de mislukte vredestop met de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Amerikaanse president Bill Clinton in 2000. In 2001 verloor hij van Sharon in de strijd om het premierschap.