Bos: 'Beveiligen tegen moslimextremisme onmogelijk'

Icoon politiek binnenland nieuws In een discussie over moslimextremisme bij het actualiteitenprogramma NOVA zijn door de politiek leider van de Partij van de Arbeid (PvdA) Wouter Bos uitspraken gedaan over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen . Zo is volgens hem de Nederlandse samenleving niet te beveiligen tegen de gevaren van moslimextremisme. VVD-fractieleider Jozias van Aartsen bestrijdt dit.

In het programma, waar Bos met van Aartsen in debat ging, stond naast het moslimextremisme de verkiezingen in Amerika centraal. Beiden hadden liever gezien dat Kerry had gewonnen. Bos verweet onder meer minister Bot van Buitenlandse Zaken in zijn standpunten altijd achterdeurtjes in te bouwen, om zo alle mogelijkheden open te laten.

De discussie over moslimextremisme in Nederland is weer flink opgelaaid, sinds is gebleken dat de moord op Theo van Gogh uitgevoerd werd vanuit radicaal-islamitische motieven. Van Aartsen, die de moslimextremisten als "bloedgevaarlijk voor onze samenleving" beschouwt, vindt dat de capaciteit bij inlichtingendiensten flink uitgebreid moet worden. Dit om zo de radicale moslims beter in de gaten te kunnen houden, omdat volgens hem evident is wat hun bedoelingen zijn.

Volgens Bos is het onmogelijk om de harde kern van 150 extremistische moslims voortdurend in de gaten te houden. Zo zou de taak van de AIVD zich met name toespitsen op het waarborgen van de veiligheid van politici. Van Aartsen vindt dat deze bevoegdheden ook uitgebreid moeten worden naar onder meer het (mogelijk) beveiligen van journalisten, kunstenaars en opinievormers.

Beide politici deelden de mening dat de informatievoorziening naar buiten toe en tussen overheden onderling veel beter kan. Impliciet werd er verwezen naar de inhoud van de brief, die met een mes in het lichaam van Theo van Gogh was gestoken.