Reacties op herverkiezing George Bush

In verschillende landen hebben politici gereageerd op de overwinning van George Bush in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Nederland
Premier Jan Peter Balkenende heeft president Bush in een persoonlijke brief gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij zei uit te kijken naar een "voortzetting van de vruchtbare samenwerking" met de Verenigde Staten. Ook zei hij er op te vertrouwen dat de wederzijdse relaties tussen Europa en de VS tijdens de tweede ambtstermijn van Bush verder zullen worden verdiept en versterkt.

Volgens Balkenende zijn de Verenigde Staten en Europa verbonden door sterke economische, politieke en culturele banden en door gemeenschappelijke waarden. "Dit maakt ons elkaars natuurlijke en onafscheidelijke partners", aldus de premier.

Reacties Nederlandse partijen
Regeringspartij CDA liet weten "heel goed te kunnen leven" met de herverkiezing van Bush. Fractievoorzitter Verhagen noemde de grote opkomst in de VS een "vertrouwensvotum voor de strijd van Bush tegen het terrorisme." Volgens Verhagen kan de herverkiezing van de Republikein goed uitpakken voor de Amerikaans-Europese betrekkingen. Bush zou volgens de christen-democraat "nieuwe wegen willen inslaan" en een nieuwe start willen maken.

De grootste oppositiepartij PvdA was een stuk minder enthousiast. "We hoopten op John Kerry, dat wil ik niet onder stoelen of banken steken", aldus PvdA-buitenlandspecialist Koenders. "Hij bleek echter spijtig genoeg een onvoldoende krachtig en overtuigend alternatief voor de zittende president." Hij zei te hopen dat Bush in zijn tweede termijn zijn politiek eenzijdige en unilateraal buitenland beleid verruilt voor meer samenwerking met Europa en de islamistische wereld.

Jozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD, meldde liever Kerry als president te hebben gezien. "Niet omdat Bush Irak heeft aangevallen, maar omdat een presidentschap van Kerry uitdagender zou zijn voor Europa", aldus de liberaal.

D66-leider Dittrich zei te hopen dat de Amerikaanse president in zijn tweede ambtstermijn zich meer gelegen laat liggen aan internationale samenwerkingsverbanden als de Verenigde Naties en de Europese Unie. Ook wil Dittrich dat Bush meer afstand neemt van religieuze groeperingen in eigen land, die hem de afgelopen jaren "in de tang" hebben gehouden.

Duitsland
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft Bush gefeliciteerd en kondigde aan de "goede samenwerking" voort te zetten. CDU-leidster Angela Merkel feliciteerde Bush en zei te hopen dat de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten de komende jaren weer beter zal worden. De reacties van linkse parlementariërs waren sceptisch. Zo noemde Michael Müller Bush een "fundamentalist" Hans-Christian Ströbele (Bondgenootschap 90/De Groenen) had het zelfs over een "zwarte dag voor de vrede."

Groot-Brittanië
De Britse premier Tony Blair heeft Bush gefeliciteerd met zijn herverkiezing en hem beloofd de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme voort te zetten. Hij zei tevens het vredesproces in het Midden-Oosten samen met Bush nieuw leven te willen inblazen en riep hij Europa en de VS op hun bondgenootschap, dat door de oorlog in Irak averij heeft opgelopen, weer op te bouwen.

Frankrijk
Ook de Franse president Jacques Chirac feliciteerde Bush met zijn herverkiezing. Hij meldde te hopen dat in de tweede termijn van Bush de relatie tussen Frankrijk en de VS zal verbeteren.

Italië
De Italiaanse premier Berlusconi feliciteerde Bush al voor Kerry zijn verlies had erkend. Hij zei blij te zijn met dit resultaat.

Spanje
De Spaanse premier Zapatero meldde te hopen op een efficiënte en constructieve samenwerking met de VS.

Rusland
De Russische president Poetin was te gast bij Berlusconi en feliciteerde Bush tevens voordat Kerry zijn nederlaag erkende. Hij liet blijken in het kader van de strijd tegen het terrorisme ingenomen te zijn met de overwinning van Bush.

Palestina
De Palestijnse onderhandelaar Erekat heeft namens de Palestijnse leiding gezegd te hopen dat Bush een ander Midden-Oostenbeleid zal gaan voeren. Hij zei te hopen dat Bush meer "belangstelling voor het vredesproces" gaat tonen.

Verenigde Naties
Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft via een woordvoerder van zich laten horen. Hij feliciteerde Bush en meldde op tal van terreinen met hem te willen samenwerken.