NRC: Brief op Van Gogh is jihad-oproep

20001348 had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens het NRC-Handelsblad bevat de brief, die de 26-jarige moordverdachte achterliet op het lichaam van Theo van Gogh, teksten waarin wordt opgeroepen tot de islamitische heilige oorlog. Zelf droeg hij een afscheidsbrief bij zich. Beide teksten kunnen beschouwd worden als aanwijzingen voor het vermoeden dat de verdachte handelde vanuit een radicaal-islamitische achtergrond. Iets waarover minister Donner gisteren ook al zijn vermoeden uitsprak.

Het openbaar ministerie in Amsterdam wilde nog geen mededelingen doen over de aard en de inhoud van beide brieven.

De advocaat van de verdachte, mr. P. Plasman, heeft inmiddels met zijn cliŽnt gesproken. Hij weigerde ieder commentaar. Hij kan overigens ook weinig zeggen, omdat de verdachte in alle beperkingen zit, waardoor zijn advocaat gebonden is aan een zwijgplicht. In alle beperkingen betekent dat de verdachte geen enkel contact met de buitenwereld mag onderhouden. Enkel zijn advocaat mag hij spreken, maar die mag gedurende de beperkingen geen mededelingen doen aan derden.

Hirsi Ali
Het NRC meldt ook dat VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali na de moord op Theo van Gogh opnieuw met de dood bedreigd is. Ze ontving per e-mail een dreigement dat was ondertekend met 'Khalid Ibn Walid'. De tekst luidt: ''Hee Hirsi, Blij dat Van Gogh is opgeruimd. Jij bent de volgende.''

Op het adres waar Hirsi Ali vannacht overnachtte is zij ook lastig gevallen. Tussen half vijf en vijf uur vanochtend drukte een Marokkaanse jongen op alle deurbellen in de omgeving. Hij wilde haar spreken. De jongen is door de politie aangehouden en enkele uren later vrijgelaten.