Geen grote onregelmatigheden bij verkiezingen

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn zonder grote onregelmatigheden verlopen. Mensen klaagden voornamelijk over lange rijen bij de stemlokalen en problemen met de nieuwe stemcomputers.

Door de lange wachttijden kwam het hier en daar tot een handgemeen. Ook bleven stemlokalen in onder meer Ohio en Florida uren langer open, omdat er te weinig stembriefjes voorradig waren.

Er werd vooral gekeken naar de staat Florida, waar het bij de vorige verkiezingen zo mis liep. Problemen zoals die er toen waren, onder andere met de stemkaarten, zijn dit jaar uitgebleven. In andere staten ging het vooral om bijzaken. Zo moest een stemlokaal in New Jersey twee uur lang dicht omdat er een verdachte stof was aangetroffen. Het bleek hier te gaan om een beetje zout. In Milwaukee werden de banden van ongeveer 20 busjes van het campagneteam van president Bush lek gestoken.

Eerder dinsdag heeft de organisatie Common Cause gemeld dat men voor de verkiezingen meer dan 50.000 klachten heeft gekregen. De organisatie, die niet aan een specifieke partij is gebonden, ontving onder meer telefoontjes over niet ontvangen stembiljetten, te lange wachttijden bij vervroegde openingen van stemlokalen en andere problemen.