[update] Ook Letse Eurocommissaris wordt vervangen

De Letse regering overweegt de door haar voorgedragen kandidaat-Eurocommissaris Ingrida Udre te vervangen. Udre, die de post Belastingen zou gaan bezetten, kreeg net als een aantal andere kandidaten niet de volledige steun van het Europees Parlement. Het gebrek aan steun, vooral voor de kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione, leidde vorige week tot de terugtrekking van de voordracht van de volledige Commissie Barroso.

Naar nu blijkt heeft Barroso de Letse regering per brief gevraagd een andere kandidaat voor te dragen voor zijn Commissie. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe kandidaat opnieuw een vrouw zal zijn. Naar verwachting wordt de uitslag van het kabinetsberaad later vanavond bekend.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft intussen laten weten geen brief te hebben ontvangen van Barroso. Hij geeft aan te blijven geloven in de kandidatuur van Neelie Kroes voor de post Mededinging. Vrijdag liet premier Balkenende al weten achter de kandidatuur van Kroes te staan.

Update 21:02
Zojuist is bekend geworden dat de Letse regering oud-minister van Financiën Andris Piebalgs heeft voorgedragen als de nieuwe Eurocommissaris. Beoogd Commissievoorzitter Barroso zou de voordracht geaccepteerd hebben. Nog niet duidelijk is of Piebalgs de post belastingen over zal nemen van de vorige kandidaat Ingrida Udre. Zelf heeft hij laten weten geïnteresseerd te zijn in de post Energie. "Het is een hele goede portefeuille. Een fantastische baan met veel verantwoordelijkheid, het garanderen van de Europese energievoorziening."